Kwetsbaar zijn we allemaal (alleen laten we het niet allemaal zien)

In deze perfectionistische wereld lijkt het heel moeilijk om helemaal jezelf te kunnen zijn. We hebben veel oppervlakkige contacten, praten over koetjes en kalfjes en willen het vooral niet hebben over hoe we ons voelen, wat we denken en wat we echt willen. We houden een masker op en laten niet het achterste van onze tong zien. We stellen ons eerder hard en afstandelijk dan kwetsbaar op. Met andere woorden: we kiezen voor de veilige geplaveide weg.

We zijn bang dat kwetsbaarheid als zwakte gezien wordt, als iets wat tegen ons gebruikt zal worden om ons te kwetsen en ons klein te houden (maar in feite houden we onszelf klein door deze angst)  We willen ons wel kwetsbaar opstellen, maar daar is moed voor nodig.

Wat bedoel je dan precies met kwetsbaarheid, Berry?

Als je, net als ik, een vader of moeder bent dan weet je heel goed hoe kwetsbaarheid voelt. Alles wat er met je kind gebeurt of zou kunnen gebeuren, raakt je van binnen. Het raakt je gevoel en emoties. Het ontroert, boezemt angst in, maakt gelukkig of boos. Zo werkt het eigenlijk altijd met relaties die je hebt met mensen die dicht bij je staan, waar je een verbinding mee voelt.

De soort kwetsbaarheid waar ik het nu over heb heeft met schaamte en perfectionisme te maken. Als je jezelf laat zien en bang bent om kritiek te krijgen om wie je echt bent, dan komt schaamte(pijn) om de hoek kijken. Je voelt je snel “niet goed genoeg” en kruipt weer in je schulp om het ongemakkelijke gevoel te ontwijken. De pijn van schaamte komt voort uit onze overtuiging dat we niet goed genoeg zijn en daarom geen liefde en verbondenheid waard zijn. We trekken ons terug en krijgen het gevoel tekort te schieten. En dat doet pijn. Vul maar eens voor jezelf in: “Ik ben niet……genoeg” (slim, snel, slank, mooi, leuk etc.).

Je kwetsbaar opstellen is geen trucje. Het betekent dat je je openstelt voor jezelf en de ander. Je laat je hart spreken, je emoties zien. Je laat zien wie je echt bent.

Kwetsbaarheid heeft dan ook te maken met risico’s nemen. Want je kwetsbaar opstellen kan ook betekenen dat je gekwetst word. Dat je geraakt wordt door een oordeel van een ander over jou. Kwetsbaarheid is ook al je imperfecties (durven) laten zien en controle over de uitkomst daarvan los te laten. Voor kwetsbaarheid is moed nodig (“Ik vind het spannend, maar doe het toch”).

Het kan voelen als zwakte zodra je je openstelt. Maar als de ander ook kwetsbaar en begripvol reageert, ontstaat verbinding en (h)erkenning. Je ziet elkaar voor wie je echt bent. En dat geeft een heerlijk gevoel! Dat is de kracht van kwetsbaarheid!

Als ik de moed heb om mij kwetsbaar op te stellen

Ook ik heb mijn leerproces gehad (en nog steeds) met het tonen van mijn kwetsbaarheid. Zo kan ik mij nog goed herinneren dat ik voor het eerst als volwassen man huilde in een bijeenkomst met een groep medestudenten tijdens mijn opleiding tot massagetherapeut. Ik herinner mij de angst om mijn emoties op dat moment te tonen, voelde de angst voor afwijzing. Ik voelde mij ongemakkelijk en schaamde mij voor het uiten van mijn emoties. Ik vond het spannend en moeilijk, maar stelde mij toch open.

Wat er toen gebeurde? Allereerst voelde ik mij opgelucht en trok de spanning uit mijn lijf. De mensen die mij aanhoorden reageerden heel warm. En er werd gezegd dat ze mij nu echt konden zien, zonder masker. In alle puurheid. Het zorgde voor verbinding, herkenning, begrip en compassie.

Maar bijvoorbeeld ook vorige week toen ik afscheid nam van iemand met wie ik gewandeld had. We gaven elkaar even een omhelzing, omdat dat goed voelde, terwijl we elkaar nog niet lang kennen. Je openen voor de omhelzing kan afwijzing opleveren, maar als het beantwoord wordt, geeft het verbinding. Ook dat is kwetsbaarheid.

Wat levert het je dus op om je kwetsbaar op te stellen?

Volgens expert Brené Brown is authenticiteit (jezelf zijn, vanuit je hart leven) alleen mogelijk als je contact maakt met je kwetsbaarheid. Als je dit doet leid dit tot meer (zelf)vertrouwen, verbinding, (zelf)liefde, creativiteit en plezier. Wie wil dat nou niet? Ben jij bereid om de controle los te laten en authentiek te gaan leven? Je gevoelens en emoties toe te laten zodat je jezelf beter leert begrijpen? Je relatie met jezelf en met anderen zullen verbeteren/verdiepen, Je zult met meer compassie door het leven gaan en als mens er enorm door groeien!

Moet ik mij bij iedereen kwetsbaar opstellen?

Nee, zeker niet! Doe dit bij mensen die je vertrouwen waard zijn. Waar je onderbuik gevoel zegt dat je het spannend vind om je bloot te geven, maar je ook voelt dat de verbinding met die persoon aan wil gaan. Vaak zijn dat mensen die je al wat langer kent. Maar soms ook met mensen die je net kent en je het gevoel geven dat er echt contact is. Deel gedoseerd iets van jezelf en kijk hoe de ander daar op reageert. Als er verbinding is, zal je gesprekspartner positief en begripvol reageren. Als zij afwijzend reageert, kan het zijn dat je schaamtegevoelens krijgt en je je tekort voelt schieten.

“Courage is to tell the story of who you are with your whole heart” – Brené Brown

Daarom is moed ook zo belangrijk: moed om te doen, ook al vind je het spannend. Moed om steeds beetjes van jezelf te laten zien en het risico te lopen van afwijzing. Afwijzing doet pijn, raakt je. Maar authentieke mensen zullen zich niet meer op die manier laten raken. Ze laten zich niet (lang) uit het veld slaan. Want ze weten wat ze waard zijn, hebben hun duidelijk grenzen en compassie voor zichzelf.

Dus laat je muurtje langzaam afbrokkelen door moed te tonen en de weg naar meer verbinding en (zelf)compassie in te slaan. Zodat je authentieker door het leven gaat.

Je zult zien dat als je zelf het lichtend voorbeeld bent, je anderen de mogelijkheid bied om zelf ook hun licht te laten schijnen en zich verbonden met je voelen. Samen krachtig kwetsbaar.

Wanneer heb jij je voor het laatst kwetsbaar opgesteld? Laat het mij hieronder weten.

Call Now Button
Share This

Deel dit

Deel deze inspiratie met je vrienden!

%d bloggers liken dit: