Wat er allemaal niet goed is aan je leven

 

Over onvrede en positiviteit

Gisteren had ik bijna mijn nieuwe blog af, toen ik iets deed waardoor al mijn tekst gewist werd. Ik gaf de computer de schuld en er kwamen een paar krachttermen uit mijn mond. Maar een paar seconden later besefte ik al dat ik de computer niet de schuld kon geven. Het is immers maar een “dom” apparaat wat doet wat ik vraag. Ik had zelf tussendoor mijn tekst op kunnen slaan. En dat deed ik niet. Ondanks de tijdelijke boosheid en onvrede over het wissen van mijn verhaal, was ik ook wel blij dat ik een leuk stuk (vind ik zelf tenminste 🙂 had geschreven. Ik was er dankbaar voor dat ik daar in ieder geval een goed gevoel over had.

 

Kritiek en ongemak

Het valt mij de laatste tijd meer op dat er mensen zijn die onvrede uiten. Zo lees ik steeds meer op social media en in de kranten: mensen die kritiek op anderen of situaties leveren. Het lijkt alsof anderen de schuld krijgen als iets niet goed is of goed voelt. Een ander krijgt de schuld, omdat jij niet “happy” bent. Het lijkt wel of ongemakkelijke gevoelens of situaties op anderen geprojecteert word. De verantwoordelijkheid over je gevoelens wordt neergelegd bij anderen. Is dat vrijheid? Nee. Ga je je hierdoor beter voelen? Nee (misschien voor heel even).

We lijken zo geprogrammeerd om te kijken naar wat niet goed gaat in ons leven, maar ook om ons voor te doen naar de buitenwereld alsof we altijd een fantastisch leven hebben. En ik kan je vertellen: daar word je niet gelukkig van! Leven is een aaneenschakeling van ervaringen en de gevoelens die daar bij komen. Soms ervaar je dit als positief en fijn, soms als onwenselijk en vervelend. Maar het hoort er allemaal bij.

Maar nu even terug naar onvrede. Zoals ik al schreef, zijn wij geneigd om te kijken wat er allemaal niet goed gaat in ons leven en geven anderen daar de schuld van. Terwijl het uiteindelijk betekent dat we onvrede met onszelf hebben (maar dat niet altijd zo ervaren). Maar als we nu eens zouden leren kijken wat voor moois in ons leven is en daar dankbaarheid voor uit te spreken? Wat zou dat met ons doen? Met ons perspectief? Met onze onvrede? Is er veel moois om dankbaar voor te zijn in je leven, maar zie je het niet meer?

Ik denk het wel. Ik ben er van overtuigd dat er in de kleinste dingen de schoonheid van het leven is. Maar als je daar niet bewust bij stil gaat staan, blijf je er blind voor. Als je gehaast bent in het leven, ren je er voorbij. En als je alleen maar kijkt naar je eigen onvrede, mis je misschien waar je wel blij en dankbaar voor bent.

“Dankbaarheid voel je in je hart”

Focus op Dankbaarheid

Wat heeft dankbaarheid hier dan mee te maken? Dankbaarheid heeft te maken met positieve gevoelens ervaren over je leven. Zo ben ik vandaag dankbaar voor de nieuwe dag, de zon die op mijn gezicht schijnt, mijn gezin, een dak boven mijn hoofd. Dankbaar voor de presentatie van mijn zoon bij een weerbaarheidstraining waar ik als trotse papa bij kon en mocht zijn en dat er in november nog een mooie roos in bloei staat in mijn achtertuin!

En zo zijn er nog heel veel dingen waar je dankbaar voor kunt zijn: voor de grote EN de kleine dingen in je leven.

 

Tip

Ik daag je uit om eens tijd te nemen om op een vel papier een top 5 te zetten met dingen waar je je vandaag aan ergert en wie daar schuldig aan is. Wat doet dat met je? Hoe voelt dat? Wat voor energie geeft dat?

Draai het papier nu om en schrijf eens op waar je vandaag allemaal dankbaar voor bent? Hoe is dat voor je? En wat voor energie geeft dat?

Als het goed is ervaar je bij het dankbaarheidslijstje positievere gevoelens en energie dan bij het ik-erger-mij-briefje. Dus focus je dagelijks op je dankbaarheidslijst. Neem je voor om bijvoorbeeld iedere ochtend als je wakker word of als je gaat slapen (beide momenten is nog beter) bij jezelf na te gaan waar je op dat moment dankbaar voor bent. Dit kan in je hoofd, maar je kunt het ook opschrijven of hardop uitspreken. Als je dit iedere dag blijft doen, dan zul je merken dat er een verschuiving plaatsvind van negatieve gevoelens naar krachtige positieve gevoelens over jezelf en je leven.

En nu ben ik benieuwd: Waar ben jij dankbaar voor?

Vond je dit een waardevolle tip? Waarschijnlijk heb je dan ook iets aan de 5 tips van hoofd naar hart!

Call Now Button
Share This

Deel dit

Deel deze inspiratie met je vrienden!

%d bloggers liken dit: