Perfectionisme kan een mooie eigenschap zijn. Het geeft je interne motivatie om iets moois neer te zetten, het beste uit jezelf te halen. Maar als je perfectionisme je nu in de weg zit? Als bij alles wat je doet het nooit goed genoeg is en je het nastreeft als pure zelfbescherming zodat je niet gekwetst wordt? Ook ik heb heel lang gedacht dat ik alles perfect moest doen, anders deed ik het liever niet. En omdat het onmogelijk voor mij was om alles perfect te doen, deed ik dus veel dingen maar niet. Zo kon ik ook niet falen.

Het perfecte leven

Je ziet het steeds meer om je heen en doet er zelf misschien ook aan mee: het perfecte plaatje tonen van je leven. Je perfecte baan, Je perfecte gezin, je perfecte huis, je perfecte vakantie en ook je perfecte foto’s van wat je eet en wat je doet. Op social media en in de bladen zien we het allemaal voorbij komen. En JA! Ik doe er ook soms aan mee. Voor de buitenwereld gaat alles TOP. Alles moet er perfect uitzien. Maar natuurlijk weten we allemaal dat dit maar schijn is: Perfectie bestaat niet! En toch streven we er naar. Hoe komt dit toch? Waarom doe je jezelf dit aan?

Waarom maakt perfectionisme je kapot?

Perfectionisme is vaak op de ander gericht. Je doet iets om goedkeuring te krijgen van anderen, niet omdat iets je zoveel voldoening geeft. Perfectionisme geeft vaak chronische stress, Burn-out, kan leiden tot depressies, verslavingen en kan verlammend werken. Want als je je imperfecte kant laat zien en je fouten maakt, stel je mensen teleur (tenminste: dat geloof je). Dus jaag je je dromen niet na, blijf je stilstaan, je stelt dingen steeds uit. De kans is groot dat je faalangst ontwikkeld. Je vermijd bijna alle risico’s in je leven omdat je bang bent dat je gestraft wordt als wat je doet niet perfect is. Dat mensen je niet aardig vinden. Donkere wolken pakken zich samen in je hoofd en het lukt je op een gegeven moment niet meer met je hoofd rechtop door het leven te gaan.

Daarom geef ik je 5 redenen waarom je beter je ongezonde perfectionisme los kan laten:

5 Redenen om je perfectionisme los te laten

  1. Perfectionisme is ERG schadelijk!

Je probeert krampachtig alles zo goed mogelijk te doen. Om te pleasen, om goedkeuring van anderen te krijgen. Om je pijnlijke negatieve emoties weg te stoppen. Je probeert afkeuring te voorkomen. Dit betekent dat je het leven van anderen leeft. Je bent meer bezig met wat anderen van je verwachten, dan dat je bij jezelf kijkt wat jouw verlangens zijn. Je raakt jezelf kwijt, wordt onzeker en laat jezelf niet echt zien.

  1. Perfectionisme maakt je ongelukkig!

Het bestaat niet. Je kunt nog zo hard je best doen om iets perfect te doen of te zijn (de perfecte dochter, de perfecte partner, de perfecte werknemer, de perfecte gastvrouw, het perfecte lichaam, een perfect leven). Doordat je deze doelen niet bereikt, kun je het gevoel krijgen dat je niet voldoet. Je krijgt het gevoel dat je gefaald hebt. In deze wereld bestaat perfectie niet, dus probeer het dan ook niet te bereiken.

  1. Je doet het niet voor jezelf!

Het is een leven wat je nastreeft waarbij de motivatie niet uit jezelf komt, maar is puur gebaseerd op de angst van wat anderen van je vinden. Dus stop er geen energie meer in. Want wil jij in angst leven? Nee, toch?

  1. Perfectionisme verlamt!

Je bent zo je best aan het doen om het goed te doen, maar de angst om te falen is zo groot dat je besluit om maar niets te doen. Je gaat uitstellen wat je eigenlijk graag wil bereiken. Dit kost je zoveel energie dat het je uiteindelijk verlamt. Je wordt misschien passief. Dit is zo zonde. Want zo jaag je niet je dromen na.

  1. Perfectionisme leid tot veel stress en burn-out!

Omdat het nooit goed genoeg is voor je, je niet tevreden zult zijn met de (onmogelijke) resultaten die je wil behalen. Je gaat steeds meer piekeren over hoe het beter kan, wordt hard voor jezelf (en misschien ook voor mensen in je omgeving) en gaat steeds meer “in je hoofd” zitten en sluit je af voor je lichaam en emoties die je aandacht vragen. Dit brengt chronische stress met zich mee en kan helaas leiden tot burn-out klachten op de lange termijn. Ik zie bij clienten in mijn praktijk dat ze te lang de signalen van hun lichaam genegeerd hebben en pas laat iets doen met hun klachten. Ze moeten weer opnieuw leren wat er binnen in hun leeft, dat voelen ze niet meer.

“There is a crack in everything. That’s how the light gets in” – Leonard Cohen

Meer levensgeluk

Besef dat de sleutel tot meer levensgeluk juist ligt in al je imperfecties, in de schoonheid daarvan. Dat je door het afbrokkelen van de muur om je heen, het laten zakken van je masker, door het leren omarmen van je kwetsbare ik, je veel authentieker door het leven gaat, je veel positiever in het leven staat, je veel beter je eigen grenzen aan durft te geven. Het leven bestaat niet alleen uit positieve gevoelens en gebeurtenissen. Omarm ook wat niet leuk is en leer om daar met (zelf)compassie mee om te gaan. Dat zal je leven gegarandeerd rooskleuriger maken! Je zult jezelf krachtiger voelen en meer zelfvertrouwen krijgen zonder dat je daar de goedkeuring van anderen bij nodig hebt. Leer milder en liefdevoller leven!

Herken jij perfectionisme bij jezelf?

Of weet jij nog andere redenen om perfectionisme los te laten? Deel het met mij hieronder!

Ken jij mensen in je netwerk die deze inspiratie ook kunnen gebruiken? Deel dan met onderstaande buttons.

Call Now Button
Share This

Deel dit

Deel deze inspiratie met je vrienden!

%d bloggers liken dit: