Ben je loyaal? Perfectionistisch? Denk je graag lang na over het leven en de gevolgen van je gedrag? Ervaar je snel stress? Neem je verantwoordelijkheid? En… snap je niet hoe het kan dan je vaak oververmoeid en futloos bent? Grote kans dat je het antwoord vindt in deze blog!

HSP

Hoog Sensitieve Personen (HSP) zijn extra gevoelig voor wat in hun omgeving gebeurt. Alle prikkels die op ze afkomen (gevoel, licht, geluid, geur, smaak, energie, de ruimte om zich heen) komen versterkt binnen. Zowel bij positieve als negatieve prikkels. Bij sommige hsp-ers komt alles sterk binnen, maar bij anderen is bijvoorbeeld 1 aspect waarbij de overgevoeligheid overheerst. Waar een “gemiddeld” sensitief persoon, emoties over het algemeen goed kan verwerken, is het voor een hsp-er lastiger om dit te doen. Hij/zij vindt het lastig om zich af te sluiten voor alles wat op hem/haar af komt. De reden hiervan is dat hsp-ers een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Hun hersens zijn anders ingericht, verwerken prikkels en indrukken anders. Omdat ze veel meer details oppikken van wat ze zien, horen, ruiken, proeven en voelen, hebben ze veel meer te verwerken. Dit kost veel energie. Er is als het ware geen filter dat alle informatie snel verwerkt en doorlaat wat door mag gaan en tegenhoudt wat buiten mag blijven. Hierdoor is de hsp-er wel een kei in het opmerken van allerlei details in hun omgeving en fijnzinniger in hun waarneming. Soms is dat fijn, maar als ze het als een last gaan ervaren uiteraard niet meer. De dingen komen harder, intenser en overweldigend binnen. Denk aan licht wat als fel kan worden ervaren, geluid van luid sprekende mensen in een druk café, harde muziek, schreeuwende kinderen (ja, ook die van mij schreeuwen weleens 😉 ). Maar ook emoties van zichzelf en anderen komen sterker binnen. Eigenlijk alles wat energie is en binnenkomt bij een hsp-er, heeft een diepere verwerking nodig, kost meer energie en kan (als je je grenzen niet goed bewaakt of dingen in je leven niet aanpakt) uiteindelijk uitputten. Ook ik merk als bovengemiddeld sensitieveling wanneer mijn energieniveau daalt en wat ik nodig heb om het weer te laten stijgen. Ik merk in een drukke omgeving met veel ruis en indrukken, dat mijn energie daalt. Ook als ik het naar mijn zin heb. Het geeft energie, maar kost dat ook. Vaak merk je dit achteraf. Als je thuis weer lekker op je bankje ploft (of net als ik vaak achter het fornuis beland om het avondeten te bereiden voor mijn gezin). Dan weet ik: batterijtje leeg…

Burn-out

 Als HSP-er kun je snel moe zijn, een vol hoofd hebben en aan het eind van de dag helemaal leeg zijn. Je hebt dan een moment voor jezelf nodig om weer op te laden. Als je jezelf helemaal niet bewust bent dat je een HSP bent, is de kans ook groot dat je niet beseft dat die vermoeidheid door alle indrukken en prikkels veroorzaakt wordt. Gevolg is dat je dag in dag uit teveel opneemt en je energie uitgeput raakt. Wat vervolgens weer kan leiden tot een chronische vermoeidheidsreactie of chronische stressklachten. Als dit langdurig aanhoudt kan dit zelfs leiden tot een burn-out. Onze maatschappij is niet ingericht op mensen die bovengemiddeld gevoelig zijn. Het ratio is leidend en (zakelijk) gezien soms ook noodzakelijk. Maar ook als zelfbescherming laten we het ratio de overhand nemen: stop je gevoel maar weg, denk het maar weg, dan is het er ook niet en kun je niet gekwetst worden. Maar wat nu als je sensitiviteit je grootste kwaliteit is? Wat dan? Wat als je de balans niet kunt vinden tussen denken en voelen, tussen hoofd en hart? Dan heb je het moeilijk in deze wereld.

Kenmerken

Een hooggevoelig iemand gedijt vaak op rust en stilte, is perfectionistisch, werkt graag in een eigen (vaak langzamer) tempo, wordt doodongelukkig in een kantoortuin (teveel prikkels!), denkt liever langer en dieper na over “het leven”, zijn hele loyale mensen (valkuil!), heeft oog voor detail, ervaart sneller stress, zijn erg gevoelig voor de verwachtingen van anderen (waardoor ze kunnen blokkeren) houdt niet van onverwachte veranderingen, cijfert zichzelf weg (het zorgzame type) en heeft een grote innerlijke belevingswereld en voelt zich niet altijd begrepen (begrijp je? 😉 ) Vaak voelt een hsp-er zich sterk verbonden met mens, dier en natuur en ziet overal de schoonheid van in.

Filter

Een HSP-er die alles ongefilterd binnen laat komen (al dan niet onbewust), maar zich afsluit voor wat er in zichzelf speelt, heeft een grotere kans om op termijn burn-out te raken: Er is geen zelfbescherming van buitenaf en geen openheid van binnenuit. Je zintuigen draaien overuren en je lichaam gaat op den duur protesteren. Je krijgt last van angststoornissen, depressieve klachten of stemmingswisselingen. Je gaat uit loyaliteit en perfectionisme toch door om anderen te pleasen, want dat zit nu eenmaal in je. Je neemt jezelf niet serieus en voor je het weet is het kaarsje uit. BOEM, Burn-out.

Holistische Massagetherapie

In mijn praktijk krijg ik regelmatig mensen die hoogsensitief zijn. Soms zijn ze zich ervan bewust maar weten ze niet wat ze kunnen doen om meer balans in hun leven te ervaren. Maar het komt ook voor dat ze niet weten dat hun hoogsensitiviteit een rol speelt in hun leven.

Hoe kan mijn therapie dan helpen? Bij massagetherapie leer je weer bewust je lichaam te voelen. Niet alleen fysiek, maar ook op diepere lagen. Door bewustwording en het leren accepteren van de hooggevoeligheid, wordt wat eerst als last ervaren werd, gezien als een kwaliteit of gave. Juist door de fijngevoeligheid van de holistische massage (totaal anders dan een sportmassage of andere massagevormen) word je uitgenodigd om je eigen fijngevoeligheid in alle rust en stilte te ervaren. Waar het stroomt en waar niet, alles afgestemd op waar jij bent in je proces. Met aandacht en ondersteuning. Je gaat je energie weer langzaam voelen stromen. Je zenuwstelsel kalmeert, de overprikkeling vermindert, je wordt zelfbewuster, komt steviger in je schoenen te staan en je balans tussen hoofd en hart is meer in harmonie.

In de actie stand

Heb je een burn-out, herstellende hiervan of wil je dit voorkomen als HSP-er? Dan is het belangrijk om te werken aan je energiehuishouding en weer te leren luisteren naar je innerlijke zelf. Massagetherapie is daar een heel goed instrument voor. Met de echte aandacht van mens tot mens. In alle veiligheid, zonder lange gesprekken. Maar met de uitnodiging om te voelen hoe het met je is. In het Nu. Massagetherapie helpt je om bewuster met je gevoeligheid om te gaan.

Ben jij hoog sensitief? Hoe ga jij er mee om? Of ken je iemand die aan bovenstaande omschrijving voldoet? Let me know!

Herken je jezelf hierin en zoek je ondersteuning? Wil je meer balans tussen hoofd en lijf? Neem dan contact op!

Call Now Button
Share This

Deel dit

Deel deze inspiratie met je vrienden!

%d bloggers liken dit: