Wil jij altijd je beste beentje voorzetten? Zorg je ervoor dat anderen het naar hun zin hebben? Jij bent minder belangrijk, toch? Ben jij een gever en wil je daar vanaf? Lastig hoor! Of toch niet? 3 tips voor jou.

 

Ben jij een chronische Gever?

 In mijn praktijk ontvang ik veel gevers. Gevers werken vaak in de Zorg of het Onderwijs. Maar ook in hele andere werkomgevingen vind je de gevers. Ook in de profit sector kom je ze zeker tegen. Misschien ken je zelf wel iemand?

Een gever die het geven niet onder controle heeft of de balans niet heeft tussen geven en gas terug nemen, raakt op den duur uitgeput.

Om duidelijk te maken wat ik onder “chronische” gevers versta zal ik hier een opsomming maken:

Een hardcore gever is iemand die:

 • zichzelf wegcijfert;
 • Zichzelf altijd op de laatste plaats zet;
 • Onzeker is over zichzelf: over wie hij/zij is, wat hij/kan, hoe hij/zij er uit ziet;
 • Heel veel doet voor anderen, maar nauwelijks iets voor zichzelf;
 • Heel veel energie stopt in anderen en daarbij zelf helemaal leeg loopt;
 • Een expert is in het geven, maar niet weet hoe te ontvangen;
 • Niet durft te ontvangen;
 • Complimenten wegwuift;
 • Het moeilijk vind om liefde en zorg te ontvangen;
 • Zichzelf (soms) minderwaardig voelt;
 • Veel zelfkritiek heeft;
 • Alle ballen in de lucht probeert te houden;
 • Uiteindelijk uitgeput raakt.

En als ik eerlijk ben: ik ben ook een gever. Misschien is dat ook wel een van de redenen dat ik holistisch massagetherapeut ben geworden. Als clienten zeggen dat ik ze zo goed geholpen heb dan zeg ik dat ik ze wel ondersteun, maar dat ze het toch vooral zelf gedaan hebben. En voor een deel klopt dat ook, want verandering begint bij jezelf. Maar ik mag het compliment ook ontvangen, omdat ik daar ook bij geholpen heb.

Dat ontvangen heb ik ook moeten leren. Ik heb ook moeten leren hoe ik mij beter open kon stellen. Want ontvangen betekent ook jezelf openstellen! Je veilige haven verlaten en jezelf echt laten zien! Ontvangen betekent ook dat je je eigen beperkende overtuigingen moet loslaten. Je overtuigingen over tekort komen, niet goed genoeg zijn, er niet toe doen.

Als je ook kunt ontvangen is er meer balans. Je energiebalans is beter op peil en je zelfbeeld word veel positiever. Je gevoelsleven word rijker, je voelt je beter en zekerder.

 Dus geven is heel lonend. Maar Ontvangen is minstens zo belangrijk. Durf jij te ontvangen? Als iemand je complementeert met een prestatie? Misschien wil je wel ontvangen, maar weet je niet goed hoe.

 

“Gevers geven met liefde.Maar mogen ook met liefde ontvangen.”

3 tips voor meer balans tussen geven en ontvangen:

 • Als je een compliment krijgt, zeg dan: “Dank je wel!” en neem het compliment in je op. Bagatelliseer het compliment niet, wuif het niet weg. Maar voel alleen wat het compliment met je doet. Oefen jezelf hierin, zodat je, als je er ongemakkelijke gevoelens bij hebt steeds beter leert te ontvangen.
 • Vraag anderen die jou goed kennen om jou te omschrijven. Wedden dat daar hele mooie omschrijvingen uit komen! Als je het spannend vind om het rechtstreeks te vragen, vraag dan of ze dit in een mail willen zetten. Dan geef je ze ook de kans om er eens goed voor te gaan zitten J.
 • Sta bewust stil bij je eigen behoeftes en wuif ze niet meteen weg. Natuurlijk kan het fijn zijn (om wat voor reden dan ook) om de behoeftes van anderen te vervullen, kan het een goed gevoel geven. Maar sta eens stil bij de gedachte dat als je die aandacht ook aan jezelf geeft dit een nog beter gevoel geeft! Je bent dan tegelijkertijd gever EN ontvanger. 

Besef dat je naast geven ook mag ontvangen. Juist dan is er meer balans. Dus: iets minder geven en iets meer ontvangen!

We hebben gevers zo hard nodig in deze wereld. Gevers geven met liefde, maar mogen ook met liefde ontvangen!

Ben jij ook een (chronische) gever? Vertel mij hieronder waarom jij dat denkt 🙂

 

Zoek je ondersteuning bij het vinden van meer balans tussen geven en ontvangen? Neem dan contact met mij op.

Call Now Button
Share This

Deel dit

Deel deze inspiratie met je vrienden!

%d bloggers liken dit: