Geloof je dat stilstand achteruitgang is? Daag je jezelf continu uit om te onderzoeken hoe dingen anders kunnen: vernieuwender, innovatiever of efficienter? Poehhh… bezige bij. Ren je jezelf niet voorbij! Daarvoor 3 tips in deze blog.

 

Rennen!

Zie je het al voor je? Je rent jezelf letterlijk voorbij en als je omkijkt zie je jezelf rennen als een blinde kip. Je ziet jezelf met een hol en uitdrukkingsloos gezicht voorbijsnellen en je weet niet waar je naar toe rent. Als je je doel maar bereikt: alles af hebben wat nog gedaan moet worden, alle ballen in de lucht houden, al je contacten onderhouden (inclusief je social media). Als je op Linkedin alles “Interessant” geklikt hebt en van comments hebt voorzien. Als je op Facebook de berichten van je buurvrouw, vriend(in), vage kennis en die ene ex-collega “geliked” hebt en vergeet ook niet op Instagram alle mooie foto’s te “hearten”. Daarnaast wil je ook geen enkele verjaardag overslaan. Want dat kan natuurlijk niet, ook al ben je doodmoe. En, werkt dit voor jou? Geeft het jou energie om alles bij te houden? Word je er blij van om altijd de “leuke” versie van jezelf aan de buitenwereld te laten zien (ook al voel je je niet fijn van binnen)?

Ik geloof er niets van. Of wil je jezelf bewijzen? In deze wereld waarin succes en prestaties belangrijk worden gevonden. Niet stilzitten, maar laten zien wat jij allemaal kan. Multi-tasken, werken aan grote projecten, laten zien dat je een allrounder bent of juist die specialist die alles weet over een onderwerp. Maar voor je gevoel “doet” die ene collega nog meer dan jij (is dat echt zo, of lijkt dat zo?). Hij is eerder op kantoor en gaat later weg. Dus vraag jij je leidinggevende of je nog een extra projectje mag doen in de hoop dat je meer zichtbaar en gewaardeerd wordt.

Wat betekent het eigenlijk als je jezelf voorbij rent?

Als je jezelf voorbij rent, dan probeer je meestal iets te vermijden of te ontkennen. Wat zou er gebeuren als je “druk zijn” loslaat? Laat die vraag maar even op je inwerken. Wat voor consequenties heeft het voor je? Het betekent dat je je eigen grenzen niet respecteert, je jezelf minder serieus neemt (minder belangrijk vindt) dan je omgeving. Er moet altijd nog even iets gedaan worden en het is nooit af. En waar doe je het eigenlijk voor? En voor wie?

 

Ik geef je drie tips om minder te rennen en meer stil te gaan staan bij jezelf. Gewoon, omdat jij het ook waard bent:

 

1) Omdenken: plan je agenda in de juiste volgorde

We zijn geneigd om al snel te roepen dat we geen tijd (over) hebben voor leuke en ontspannende dingen zoals wandelen, sporten, hobby’s, afspreken met iemand bij wie je graag bent om bij te kletsen. Draai je prioriteiten om! Plan EERST tijd vrij voor een ontspannende, inspirerende activiteit (activiteit kan ook “niets doen” op de bank zijn!). Al is het maar 1 uur in de week (bij voorkeur plan je meer uurtjes in). Als je dit gedaan hebt, plan je alle andere “verplichtingen” en to-do’s in. Je komt in een week toch tijd te kort, dus kun je maar beter quality time voor jezelf gereserveerd hebben. Daar word je een leuker mens van EN je zult merken dat je meer ontspannen en energieker bent wanneer het weekend ingaat!

 

2) Zoek de leegte op!

Doordat je maar aan het rennen en pleasen bent, hoef je niet stil te staan bij hoe het met je gaat. Je stop jezelf vol met opdrachten, informatie en doen-dingen. Overal prikkels en je hoofd raakt en blijft vol. Vaak is dit een afleiding om niet met je eigen worstelingen om te hoeven gaan. Beter vermijden, dan dat rotgevoel of andere pijn ervaren. Uit ervaring kan ik zeggen dat juist stil staan en voelen hoe het met je is, ruimte geeft! Het is misschien niet altijd leuk om bij de niet-leuke kanten van het leven stil te staan, maar dat is wel het leven bewust ervaren! Dus zoek jouw manier van leegte creëren: of dat nou yoga, mediteren, mindfulness, staren naar een mier in je tuin of een massagebehandeling bij mij in Rosmalen is (ik noem mijzelf ook, omdat ik zeker weet dat ik je daar bij kan helpen 🙂 ). Gun jezelf die rust en ruimte in jezelf!

3) Oefen jezelf in “lui” zijn

Jazeker, luiheid loont! Er bestaat een grote kans dat je jezelf een waardeoordeel hebt aangeleerd over lui zijn. We krijgen als kind al mee dat luiheid (oftewel: nietsdoen) een slecht iets is. Er zijn ook verschillende uitdrukkingen in de Nederlandse taal die een negatieve lading hebben, bijvoorbeeld : “luie donder, kom uit je luie stoel, liever lui dan moe”. Ik heb in het woordenboek eens de verschillende betekenissen over luiheid opgezocht:

Lui -> Het ontbreken van de wil iets te doen

Lui -> Het Nietsdoen 

Lui -> Langzaamheid of Traagheid (wat in de buurt van stilstaan komt)

 

Het lui zijn betekent voor mij vooral vertragen en stilstaan. We hebben “lui” zijn nodig om zowel fysiek als geestelijk op te laden. Dus als je even niets meer te doen hebt, ga dan niet de was strijken, schoonmaken of toch maar de tuin snoeien. Maar wees even simpelweg lui en plof op de bank om naar mooie muziek te luisteren of neem een uitgebreide douchebeurt. Maak lui zijn een positieve ervaring! Dus de volgende keer als je jezelf weer voorbij rent…. zwaai even terug naar jezelf en stop om te vertragen.

 

Neem jezelf serieus en stop met rennen.

 

Wat doe jij om te vertragen of stil te staan bij jezelf? Ik hoor het graag!

 

Zoek je ondersteuning bij het vinden van meer rust in jezelf? Neem dan contact op.

Call Now Button
Share This

Deel dit

Deel deze inspiratie met je vrienden!

%d bloggers liken dit: